Metsä ja kuva -seminaari

Seminaarin ohjelma

Jyväskylän yliopisto, Historian ja etnologian laitos, rakennus H, sali H306.

10.00-10.15 Seminaarin avaus, pj Heikki Roiko-Jokela

10.15–10.45 Prof. Pirjo Korkiakangas, Valokuvat tutkimusaineistona

10.45–11.20 FT Jyrki Pöysä, Suomalaisen tukkilaiselokuvan alue- ja luokkahabitus

11.20–11.55 MML Heikki Lindroos, Metsän historiaa toisintokuvauksin

Lounastauko (omakustanteinen)

13.00–14.30 Digimetsä tutkimuskenttänä -hanke 2010–2012, kokemuksia ja tuloksia, prof. Hanna Snellman, toiminnanjohtaja Juhani Karvonen, intendentti Leena Paaskoski, hankkeen harjoittelijat

14.30–14.45  MH Lauri Hemmi, Tapaus Uittoteho

14.45–15.00 Kahvitauko

15.00–15.35 FM Harri Hölttä, Valokuva metsäaktivistin työkaluna

15.35–16.10 TaT Tapio Heikkilä, Valokuvaus maisemamuutosten seurannassa

16.10–16.30 Loppukeskustelu

Järjestäjät: Metsähistorian Seura, Jyväskylän yliopiston historian ja etnologian
laitos sekä Lusto - Suomen Metsämuseo.

Järjestelytoimikunta: prof. Ilkka Nummela, prof. Jari Ojala, prof. Pirjo Korkiakangas, dos. Heikki Roiko-Jokela, VTT Jaana Laine ja FT Leena Paaskoski.

Seminaari on maksuton. Kahvitarjoilun järjestämiseksi ilmoittautumiset 5.4.2013 mennessä: Leena Paaskoski, leena.paaskoski(at)lusto.fi tai
Metsähistorian Seura, c/o Lusto, 58450 Punkaharju.

Call for Papers

Metsähistorian Seura, Lusto – Suomen Metsämuseo ja Jyväskylän yliopiston historian ja etnologian laitos järjestävät metsäalan valokuviin liittyvän seminaarin Jyväskylässä 12.4.2013.

Metsät ja niiden käyttö näyttäytyvät valokuvissa monitahoisesti 1800-luvun puolivälistä nykypäivään. Ensimmäiset metsätalousaiheiset elokuvat tehtiin 1920-luvulla. Monet metsäammattilaiset ovat olleet innokkaita harrastajakuvaajia tai kuvaaminen on kuulunut heidän työhönsä. Metsissä on liikkunut myös eri organisaatioiden palkkaamia ammattikuvaajia, mistä on muodostunut jopa kymmenien tuhansien kuvien arkistoja. Valokuvia ja elokuvia on käytetty metsäalan tutkimuksessa, valistuksessa, tiedotuksessa ja opetuksessa. Kuviin on tallennettu metsätalouden historian ohella metsäalan eri toimijoiden yhteisiä muistoja.

Metsäammattilaisten lisäksi myös monet muut – esimerkiksi metsänomistajat, luonnontutkijat, retkeilijät ja luontoharrastajat – ovat katselleet metsiä kameran linssin läpi. Luontokuvaus on suosittu valokuvauksen laji, jota on harrastettu 1800-luvulta lähtien ja aivan erityisesti 1900-luvun jälkipuolelta alkaen.

Seminaariin kutsutaan tutkijoita, joiden tutkimusaiheet, -näkökulmat tai -aineistot liittyvät metsäalan valo- tai elokuviin tai kuvaamiseen. Tutkijoiden rinnalle seminaariin pyydetään kommenttipuheenvuoroja henkilöiltä, jotka omien kokemustensa kautta tarkastelevat kuvia, niiden merkitystä ja kuvaamista.

Osa esitelmistä voidaan julkaista vuonna 2014 valokuva-teemaan keskittyvässä Vuosilustossa. Vuosilusto on Metsähistorian Seuran ja Suomen Metsämuseo Luston joka toinen vuosi ilmestyvä vertaisarvioitu tieteellinen julkaisu.

Suomen- tai ruotsinkieliset esitelmien abstraktit (enintään yksi A4) seminaaria varten pyydetään lähettämään dosentti Heikki Roiko-Jokelalle (heikki.roiko-jokela[at]jyu.fi) 30.1.2013 mennessä. Järjestelytoimikunta päättää abstraktien perusteella pyydettävät esitelmät. Abstraktin lähettämisen yhteydessä voi samalla ilmoittaa halukkuudestaan kirjoittaa artikkeli Vuosilustoon.

Artikkelit hyväksytään referee-menettelyllä.

Järjestelytoimikunta:
professori Ilkka Nummela
professori Jari Ojala
professori Pirjo Korkiakangas
dosentti Heikki Roiko-Jokela
VTT Jaana Laine
FT Leena Paaskoski