Toukokuun 7.–10. päivinä järjestetyn seuramme opintomatkan pääaiheena oli Saarenmaan metsä- ja kulttuurihistoria. Lisäksi kävimme Sagadin kartanossa ja Viron Metsämuseossa. Matkalle osallistui 20 henkeä.
Saarenmaan osuudella asiantuntevana matkaoppaana toimi virolainen metsänhoitaja, luontokirjailija, luontokuvaaja ja Eesti Mets -lehden päätoimittaja Hendrik Relve sekä Saarenmaalla paikallisena asiantuntijana Viron valtionmetsien (RMK – Riigimetsa Majandamise Keskus) Saarenmaan luonto- ja virkistyspalvelujen johtaja Anu Metsniit.
Karjalasman entisellä metsänvartijatalolla kuultiin ja nähtiin, miten organisaatiomuutoksessa tyhjäksi jäänyt talo muuttuu koululaisten ja muun yleisön infopaikaksi. Laugun vanhalla metsänvartijatalolla tutustuttiin museotaloon ja sen kokoelmiin, seurattiin käsityönäytöstä ja käytiin istuttamassa käynnin muistoksi muutama puuntaimi.
Kahvitauko Laugun metsänvartojan talolla
Pangan pengermä, Anglan tuulimyllyt, Karjan Katariinan kirkko, Kaalin meteoriittikraateri ja Kuressaaren Pispanlinna antoivat aimo annoksen tietoa saaren luonnosta ja kulttuurihistoriasta. Paluumatkalla tutustuttiin Mihkel Rannan vuosikymmenten työllä perustamaan omaperäiseen puulajipuistoon eli dendraariumiin sekä Muhun saarella Koguvan perinnekylän museonäyttelyihin. Bussimatkoilla kuultiin Hendrikin selostuksia Viron metsä- ja metsäteollisuushistoriasta.
Saarenmaan pohjoisrannikolla tutustuttiin Pangan yli 20 metriä korkeaan rantatörmään.
Viron Metsämuseo sijaitsee Sagadin kartanossa, Lahemaan kansallispuiston itäreunalla, noin 80 kilometriä Tallinnasta itään. Metsämuseo oli 1980-luvulla ensin pienimuotoisena näyttelynä kartanon päärakennuksessa. Sittemmin 1990-luvulla se sai näyttelytilat vanhaan malliin rakennetussa sivurakennuksessa, jossa toimii myös hotelli. Muutama vuosi sitten tämä rakennus otettiin kokonaan hotellikäyttöön ja metsämuseolle kunnostettiin pihapiirissä oleva suuri ajoneuvo- ja kalustovaja. Yli 600 vuotta vanhan kartanon, nykyisin Viron metsähallituksen hallin-nassa olevan Sagadin metsäkeskuksen, 1700-luvulta peräisin oleva päärakennus toimii kartanomuseona. Sagadin historiaa ja nykypäivää esitteli metsäkeskuksen johtaja metsänhoitaja Krista Keedus.
Ryhmäkuva Sagadissa
Metsäkeskuksen tiloissa toimii myös luontokeskus, jossa koulunuorisolle järjestetään vuosittain monia kymmeniä luontokoulujaksoja. Keskuksen opettaja Peeter Hussaar antoi meille havainnollisen kuvan luontokeskuksen toiminnasta.
Kuvat ja teksti: Markku Rauhalahti (Lähde: Susikko 3/2009)